Vectis komt aan boord bij studie- en bouwkundig bureau SBE 

“Financiële partner om verdere groei te realiseren” 

Om haar groeiplannen te ondersteunen doet studie- en bouwkundig bureau SBE uit Sint-Niklaas een beroep op Vectis Private Equity, dat met een minderheidsbelang participeert in de onderneming.  Vectis realiseert hiermee haar tweede investering in haar vierde fonds. Dit fonds werd begin vorig jaar opgericht met een kapitaal van EUR 80 miljoen. “We hebben de ambitie om nog verder te groeien. Deze financiële stap past volledig binnen deze uitbreidingsstrategie”, zegt SBE afgevaardigd bestuurder Koen Thomas. Koen en Jan Thomas gaan verder met de strategische en operationele leiding van het bedrijf. 

Voor beide bedrijfsleiders is deze aandeelhoudersoperatie een logische en weloverwogen volgende stap op het groeipad van SBE. “Ons bedrijf bestaat uit een groep getalenteerde en geëngageerde mensen, verbonden door een gemeenschappelijke visie en een sterke cultuur, die samen ons bedrijfsverhaal schrijven. Wij zijn erg enthousiast Vectis Private Equity te verwelkomen in ons aandeelhouderschap. Hiermee halen wij een ervaren en sterke partner aan boord die ons kan begeleiden om het pad van verdere groei mede uit te tekenen en ons hierin te ondersteunen”, legt afgevaardigd bestuurder Koen Thomas uit.

SBE, met hoofdzetel in Sint-Niklaas is een tweede generatie familiebedrijf dat actief is als bouwkundig studie- en adviesbureau. De onderneming werd opgericht in 1988 door Ir. Rik Thomas en wordt momenteel geleid door zijn zonen Ir. Koen en Jan Thomas. 

Met vestigingen in België (Sint-Niklaas en Namen), Nederland en Spanje, stelt SBE vandaag ongeveer 200 personen te werk. De onderneming is gespecialiseerd en gereputeerd in de waterbouw (o.a. havens, sluizen, kaaimuren en terminals) en burgerlijke bouwkunde (tunnels, bruggen, wegen en rioleringen). Daarnaast is zij eveneens actief in urbanisme en landschap, elektromechanische installaties en industriële constructies. De groep realiseert een omzet van ca. EUR 20 miljoen en werd de afgelopen 2 jaar gecertifieerd als Great Place to Work.

SBE werkt zowel rechtstreeks voor de overheden als voor de aannemers. De onderneming staat vooral gekend voor haar innovatiekracht als voor haar technische competentie om grote en complexe infrastructuurprojecten gedurende de volledige duurtijd deskundig te begeleiden. Bij SBE ligt een bijzondere focus op duurzaamheid in alles wat zij onderneemt.

Enkele referentieprojecten waarin SBE een belangrijke rol vervult omvatten de Seine-Schelde verbinding (België en Noord-Frankrijk), de Oosterweelverbinding (Scheldetunnel en Rechteroever) en de nieuwe sluis van Zeebrugge.

Met grote uitdagingen op het vlak van klimaatverandering, de stijgende zeespiegel, mobiliteit, energie-efficiëntie en technologie, staat de sector van de studiebureaus voor een kwantumsprong en dringt schaalvergroting en verdere specialisatie zich op. SBE wil de organisatie verder ontwikkelen en klaarstomen voor de toekomst, en het partnerschap met Vectis past in dit kader.

Over Vectis Private Equity

Vectis Private Equity, met EUR 125 miljoen onder beheer, is een onafhankelijk private equity fonds dat zich richt op investeringen in ambitieuze Belgische KMO’s. Het team is erg vertrouwd met de uitdagingen van ondernemingen als SBE en de begeleiding van hun groeitraject. Sinds de start, bijna 20 jaar geleden, heeft Vectis in meer dan 30 Belgische ondernemingen geïnvesteerd en daarnaast ook tientallen add-on acquisities gerealiseerd. Hiermee is Vectis één van de meest actieve private equity investeerders in dit segment van de Belgische markt.